PERSBERICHT

Rotterdam 18 november 2001

Landelijke actie voor het behoud van kleinere ziekenhuizen

ZIEKENHUIS DICHT BIJ HUIS


In een groeiende aantal plaatsen dreigen onder een groeiend protest - kleinere ziekenhuizen te verdwijnen of ontmanteld te worden. Op initiatief van het comité ‘Zorg voor iedereen’ hebben actiegroepen voor ziekenhuizen in Oss, Velp, Alphen aan de Rijn, Velzen, Kerkrade en Zierikzee, Oldenzaal en voor het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam hun krachten gebundeld. Hoewel de regionale omstandigheden verschillend zijn is het doel van hun actie hetzelfde: behoud van een volwaardig ziekenhuis. Onder het motto ‘ziekenhuis dicht bij huis’ start men nu gezamenlijk een landelijke actie.

Het behoud van kleinere volwaardige ziekenhuizen is volgens de actievoerders van belang, omdat:
· Afbraak van kleine ziekenhuizen afbraak kwaliteit van zorg is
· Kleinschaligere ziekenhuizen zorg op menselijke maat kunnen bieden
· Een ziekenhuis dichtbij, om de hoek, in eigen omgeving gewenst is
· Ze gewoon nodig zijn. Gezien wachtlijsten en toenemende vraag naar zorg (vergrijzing) is beddenoverschot onzin. Bedden zijn nu niet bezet door personeelstekort.
· De ontmanteling is tegen wens van de bevolking.

Veelal zijn het nu de directies van grotere ziekenhuizen, waarmee gefuseerd is of een samenwerkingsverband is aangegaan, die de dienst uit maken. Naar de bevolking of het personeel wordt amper geluisterd. De gezamenlijke actie zal zich dan ook voornamelijk richten op de landelijke politiek. Die hebben zich immers ook al in meerderheid voor behoud van kleinere ziekenhuizen uitgesproken. Het wordt tijd dat de landelijke politiek de minister dwingt tot ingrijpen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de landelijke initiatiefnemers:
Liesbeth Siderius, kinderarts in ziekenhuis Velp: 06-15027628
Agnes Kant, Zorg voor Iedereen, actiegroep Velp, Tweede Kamer SP: 06-51262918
Gerard Ligthart, geriater Slotervaart ziekenhuis: 071-5172123
Henk van Gerven, huisarts te Oss, actiecomité ‘Anna moet blijven’: 0412-638885/635997

Comité Zorg voor Iedereen is in 1997 opgericht door mensen uit alle sectoren van de zorg en op initiatief van de SP. Het comité, wil als waakhond fungeren daar waar tweedeling in en verschraling van de zorg dreigen. Op basis van signalen uit de samenleving verzamelen we feiten en materiaal met de bedoeling om de politiek gefundeerd te kunnen confronteren met de praktische gevolgen van het beleid. Via internet is informatie te vinden op www.stopafbraakzorg.nl