PERSBERICHT

LEIDSCH DAGBLAD

16 februari 2004

Actiecomité bezorgd over aftakeling ziekenhuis

door Nancy Ubert

LEIDERDORP/ALPHEN — Het actiecomité Basisziekenhuis Moet, dat vecht voor de terugkeer van een streekziekenhuis in Alphen aan den Rijn, houdt het hart vast. De directie van het Rijnland Ziekenhuis overweegt de Alphense locatie ‘s nachts op slot te doen. Dat betekent dat in voormalig Rijnoord alleen nog patiënten geopereerd kunnen worden, die aan het einde van de dag naar huis kunnen.

De patiënt die kans loopt dat hij na een operatie niet kwiek genoeg is om naar huis te gaan, wordt dan uit voorzorg in locatie Leiderdorp geopereerd. Voorzitter Gerard Harmes van het actiecomité schrijft in het maandblad van SP Alphen: ”Dat betekent ook dat familieleden en bekenden de reis naar Leiderdorp moeten maken. Vooral voor ouderen geeft dit extra overlast en ongemak. Denk maar aan de slechte busverbinding”.

”Het actiecomité is nogal stellig met de informatie”, reageert J. Schrijnemaekers, woordvoerder van het Rijnland. ”Wij zijn zo ver nog niet. Maar ik geeft toe dat het een reële optie is.” Eerder heeft de directie aangekondigd dat de twee vestigingen van het Rijnland Ziekenhuis ingrij­pende bezuinigingen staan te wachten. ”We onderzoeken nog of het efficiënt is om de nachtopvang in Alphen geheel of gedeeltelijk te sluiten.”

Het actiecomité voorspelt dat die maatregel ervoor zorgt dat het Alphense ziekenhuis nog verder afkalft. ”Van de duizend operatieve ingrepen die jaarlijks worden gedaan is dan een flinke teruggang te verwachten”, stelt Harmes. Schijnemaekers bestrijdt dit: ,,Het is pertinent niet de bedoeling om de operatiekamers leeg te laten staan. Sterker nog, we overwegen juist meer behandelingen te plannen.” In Alphen komt steeds meer de nadruk te liggen op dagopnamen. ”Daarbij moet je niet alleen aan operatieve ingrepen denken maar ook aan pijnbestrijding en chemokuren.”

Gemiddeld brengen vier mensen de nacht in het Alphense ziekenhuis door. Voor dat handjevol patiënten moet het hele medische circus ‘s nachts doordraaien. Soms liggen er zo weinig patiënten op de afdeling dat er sprake is van prive-verpleging.”

Basisziekenhuis Moet vreest dat de zorg van het Rijnland Ziekenhuis steeds meer wordt geconcentreerd in Leiderdorp en ijvert voor een vestiging in Alphen die voldoende service biedt. Voor de zomer wil het comité hierover een rapport uitbrengen.