PERSBERICHT

13 september 2006

Alphense burgers en basisziekenhuis lopen blauwtje

PERSBERICHT Najaar 2005 konden Alphense burgers hun eis Ė een eigen basisziekenhuis in Alphen aan den Rijn Ė kenbaar maken aan hun zorgverzekeraar op een briefkaart die hiervoor door de Stichting Basisziekenhuis Moet was voorgedrukt en verspreid. De response was groot: ruim 1800 burgers reageerden. De tekst luidde:

U bent mijn inkoper van goede zorg. Als burger van Alphen aan den Rijn verwacht ik, dat u deze zorg zoveel mogelijk ter plaatse beschikbaar stelt. Dat is klantvriendelijk en wellicht ook eenvoudiger, efficiŽnter en dus voordeliger dan doorverwijzen naar het Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp. U en ik zijn niet gebaat bij het heen- en weervervoer van patiŽnten en hun bezoekers, maar des te meer bij een overzichtelijke kleine locatie en goed overleg met direct betrokken huisartsen en verzorgingshuizen. U dient mijn belang en dat belang is vooral: beschikken over faciliteiten voor spoedeisende hulp, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. U weet beter dan ik wat precies nodig is in een klein maar volwaardig ziekenhuis, maar eerste hulp bij hartproblemen, intensive care, verloskunde, rŲntgenfotografie en een gipskamer bij (sport)letsel lijken mij vanzelfsprekend. Ik hoor graag van u of u als mijn zorgverzekeraar een bijdrage wilt leveren aan de vestiging van een klein maar volwaardig basisziekenhuis in Alphen aan den Rijn.

De bedoeling was, de 1800 kaarten op het in februari gehouden symposium te overhandigen aan de uitgenodigde zorgverzekeraars. Helaas bleven deze verzekeringsmaatschappijen weg, op ťťn na: Zorg en Zekerheid, overigens de grootste zorgverzekeraar ter plaatse. De kaarten werden vervolgens per post verzonden, met het verzoek hieraan aandacht te schenken. Slechts vier maatschappijen reageerden: zonder uitzondering afwijzend. Alleen Trias wilde wat meer weten over de achtergronden.

Kortom, de zorgverzekeraars hebben in meerderheid maling aan de wensen van hun cliŽnten in Alphen aan den Rijn. En voor zover zij er wťl aandacht aan schonken was dat met de vaststelling, dat een basisziekenhuis niet nodig is.

Waarvan acte!

Voor meer informatie bel:
Gerard Harmes, tel. 0172 444085,
of Frans de Vilder, tel.0172 444976