PERSBERICHT

17 september 2007

Persbericht

Gerard Harmes rondde Hannekemaaierstocht 15 september 2007 af


Op zaterdag 15 september heeft Gerard Harmes zijn ruim 350 kilometer lange Hannekemaaiers- of grasmaaierswandeltocht van Freren-Schapen naar Schiedam afgerond. Fenna Vergeer-Mudde liep de laatste 12 km mee.
Wethouder Yorick Haan van Schiedam ontving Gerard bij de gemeentegrens. Daarna liepen ze gezamenlijk naar het Schiedamse stadhuis waar om 14.30 u de uitwisseling plaats vond van de trouwdocumenten Gerhard Heinrich Hermes alias Hendrik en Magdalena Rüber met het onlangs vertaalde boek Von Hermes zu Harmes.

De afgelopen week liep Gerard van Soest-zuid via het bloeiende heideveld de Stulp, Lage Vuursche naar Hollandsche Rading. Eens de grens van strijd tussen de graven van Holland en het bisdom Utrecht. Gevolg was het rechte Tienhovense Kanaal waar nu de natuur met trilveen weer een kans krijgt. Dit prachtige natuurgebied herbergt nu al vele eendensoorten en ik zag watersnippen en tapuiten. Ten oosten van Breukelen ga je door een echte grens heen wat je als een buitengewone brede barrièrreband (5 x) kunt beschouwen. Via het water de Heicop naar het idyllische plattelandsdorp Kockengen. Daarna door naar Harmelen dat grote landerijen kent. Woensdag langs de Leidsche Rijn naar Woerden met besloten boomgaarden en karakteristieke boerderijen. Vervolgens via Oude Rijn naar Bodegraven en op de trein gestapt. (Dit stuk was op 21 juni gelopen). Van Waddinxveen-zuid via de Onderweg naar Moerkapelle waar oud-Scalacollega Ruud Frijling Gerard bij toeval ontmoette. Zijn zus Ria de Graaf-Harmes liep vanaf Moerkapelle mee via Zevenhuizen langs de Rottemeren tot Bergschenhoek. De laatste dag op zaterdag wandelde Gerard via Rodenrijseweg en het kanaal de Zweth het Rijn-Schiekanaal over naar de Kandelaarweg.

De sponsoropbrengst voor de kas is de € 1100 gepasseerd. Naast het doel zijn familiegeschiedenis te begrijpen wil Gerard ook de aandacht voor het Alphens ziekenhuis levend houden. Gerard vraagt zijn tocht voor 1 cent per kilometer te sponsoren. Met dat geld kunnen nieuwe acties betaald worden. De directie van Rijnland heeft in 2006 de 7 x 24 uurs-zorg toegezegd, maar niet de EHBO of spoedeisende hulp. Daarom zal de komende jaren actie nodig blijven.
Sinds 1994 onderzoekt Gerard intensief de wortels van zijn voorouders. Rond 1825 ging betovergrootvader Gerhard Heinrich Hermes alias Hendrik als Hanneke- of grasmaaier van uit Schapen lopend naar Holland. Samen met zijn oudere broer Johan en zus Engel.

Voor meer informatie bel:
Gerard Harmes, tel. 0172 444085 of 06-12210329

Stichting Basisziekenhuis Moet

basisziekenhuismoet.web-log.nl Giro: 9151418 www.basisziekenhuismoet.nl

weblog: http://basisziekenhuismoet.web-log.nl/basisziekenhuis_moet/